ALBANSKI MEDIJI JAVLJAJU: Napeta situacija na granici Albanije i Crne Gore

Kako javljaju albanski mediji, situacija na granici između Crne Gore i Albanije je napeta, nakon što je crnogorska policija zabranila Albancima ulazak u jedno selo.

Koha Ditore piše da je spriječavanje albanskih stanovnika da pristupe svojim posjedima duž granice sa Crnom Gorom, što se desilo u srijedu, protumačeno kao početak sprovođenja jednostranog razgraničenja, iako takav sporazum nije ratifikovan.

Prema riječima albanskih advokata, stara granica je i dalje na snazi, zbog čega se od lokalnih vlasti čeka da daju objašnjenje da li je došlo do kršenja administrativne linije, ali institucije ćute o ovom incidentu koji je izbio u srijedu.

Kada su stigli do kosovske carine, evidentirani su od strane kosovske policije i prošli dalje, ali kada su došli 500 metara dalje, sačekale su ih crnogorske snage, spriječavajući ih da prođu granični prelaz kod Podgorice.

Albanci su i ranije navodili da je Crna Gora oduzela 12 hiljada hektara kosovske teritije, pa su na tribini koju je organizovao Centar za promociju i razvoj, najavili “institucionalni rat” ukoliko se ne riješi pitanje granica. (avaz.ba)